Aktualitások

µMM projekt a SETAC konferencián Helsinkiben

2019.05.30.

Több mint 2.000 tudós részvételével rendezték meg május végén a SETAC konferenciát Helsinkiben. A környezetvédelem és ökotoxikológia számos tématerületén belül a mikroműanyagok problémaköre is intenzíven tárgyalásra került egy másfél napos szekcióülés során.

Kutatócsoportunkat Bordós Gábor, a projekt vezetője képviselte egy poszter prezentáció során. Bemutatta a vízminták előkészítése során alkalmazott standard addíciós módszer fejlesztésének menetét. Az eredmények alapján elmondható, hogy a kifejlesztett munkaállomás prototípus és a hozzá tartozó standard eljárási utasítás alkalmazása során mutatkoztak a legnagyobb visszanyerési arányok a három tesztelt módszer közül. Ez nagyon fontos fejlesztés, hiszen a mintavétel, mintaelőkészítés és mérés módszerei egyelőre nem egységesek és a mintaelőkészítési lépések hatásfoka alig nyomon követett. Ezzel a fejlesztéssel egy apró, de igen fontos lépést tettünk a megbízhatóbb mérések irányába.

Wessling

Wessling Wessling

2018.11.19.

A „MICRO2018 – Fate and impacts of Microplastics: Knowledge, Actions and Solutions” konferencia jelenleg a világ legnevesebb mikroműanyagokkal foglalkozó konferenciája. A témát kutató neves szakemberek a világ minden pontjáról érkeztek a spanyolországi szigetre, bár az európai résztvevők jelentős túlsúlyban voltak. Az előadások alapján is megállapítható, hogy a téma manapság tágabb hazánkban kapja a legnagyobb tudományos figyelmet világszerte. Ezen a neves szimpóziumon képviseltette magát a WESLING Hungary Kft. is, ahol Bordós Gábor projektmenedzser a mikroműanyag mintavételi fejlesztéseket mutatta be. Az előadás előkelő helyen, az öt napos konferencia első napjának délutánján plenáris ülésen kapott helyet, így mintegy 250-300 ember halgathatta a Magyarországon működő laboratórium legújabb fejlesztéseit.

Wessling

2018.10.31.

„Nano and microplastics in technical and freshwater systems” címmel rendeztek konferenciát Asconában (CH) október 29-31 között. A konferencián a svájci és német résztvevők túlsúlya mellett a terület elismert szakértői tartottak előadást többek között Norvégiából, Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból is. Az előadók között megtisztelő helyen a konferencia első napján ezen a nemzetközi porondon tartott előadást Bordós Gábor, a projekt vezetője a tudományterület élvonalában tevékenykedő mintegy 100 fő előtt.

A korábban végzett hazai mikroműanyag vizsgálatok eredményein túl beszámolt a manta hálós mintázások negatív tapasztalatairól és az ehhez kapcsolódó szivattyús-szűrős mintavételi rendszer fejlesztéséről.

A sikeres konferenciát követően az olaszországi nagy viharok és járattörlések ellenére biztonságos hazaút követte, hogy a megszerzett nemzetközi tapasztalatok és kapcsolatokkal is felvértezve tovább folytatódhasson a hazai kutatás.

Wessling

2018.10.18.

Szeptemberben és októberben ismét szakmai és tudományos publikum előtt is beszámoltunk a µMM projekt indulásáról. Az alábbi konferenciákon tartottunk előadást a mikroműanyagokról:

7th ASEM Sustainable Development Dialogue
Víz- és szennyvízkezelés az iparban ’18
Tox’18 tudományos konferencia

Wessling Wessling

2018.09.03.

A planktonhálós mintavétel nehézségeinek leküzdésére a projekt során szűrőkből és szivattyúból álló rendszert fejlesztünk. Az egyedi tervezésű szűrőtartó állvány lehetővé teszi a sorba kapcsolt szűrők könnyű és hatékony kezelését, cseréjét. A rozsdamentes állvánnyal a szűrők bármilyen terepen könnyen pozicionálhatók és stabilan elhelyezhetők.

A planktonhálók felépítésének analógiájára a szívócsonk köré olyan lebegő keretet terveztünk, amely jól meghatározott mélységben tartja a cső végét a mintavétel teljes ideje alatt. A szárnyak ballaszttartályként működnek, így a mélység állítható. Ezek az eszközök hozzájárulnak a mintavételi beállítás könnyű és jó ismételhetőségéhez, így előrelépést jelenthetnek az összehasonlítható vizsgálatok és a szabványosítás irányába.

Wessling Wessling Wessling

2018.08.24.

A környezeti minták előkészítése sok esetben speciális körülményeket igényel a célanalitikának megfelelően. Így van ez a mikroműanyagok esetében is, ahol fontos a háttérszennyezés kiküszöbölése. Új laborhelyiségünkben törekedtünk a műanyagfelhasználás minimalizálására. A lamináris boksz alatt lehetőségünk nyílik olyan térben dolgozni, ahová kontrollált minőségű (szűrt) levegő áramlik be. A nagy méretű mosogatónkban a mintavételi eszközök tisztítása könnyen kivitelezhető, illetve a speciális szűrőn átáramló ioncserélt vízzel mikroműanyag-mentes öblítésük is kivitelezhető. A helyiségben található nitrogén gáz elvételi pont is a szűrők tisztítását szolgálja.

Wessling

2018.07.17.

A mikroműanyagok kutatása a tengeri műanyaghulladékok megismerésével indult. Plankton mintavételek során alkalmazott ún. manta háló (manta trawl) segítségével gyűjtötték az első mintákat. Ezeket a rendszereket tengeri körülmények között a mai napig is alkalmazzák. Néhány adat rendelkezésre áll ezek édesvízi adaptálásáról is, azonban magyarországi körülmények között is célunk meggyőződni a használhatóságáról. A Tisza-tavon szerzett első tapasztalatok a korábbi feltételezéseinket igazolják: mivel a hálóba a szájnyíláson át mindenféle előszűrés nélkül bejutnak a nagyobb növényi részek (amelyekből sok található a hazai felszíni vizekben), így a keletkező minta feldolgozása igencsak nehézkes lenne. A projekt során a planktonhálót 100 és 300 mikrométeres szűrővel is több víztesten tesztelni fogjuk.

Wessling Wessling Wessling

2018.06.28.

Májusban és júniusban több rendezvényen is felkértek minket mikroműanyagok témájában előadás megtartására, így lehetőségünk nyílt több helyen bejelenteni a µMM projekt indulását. A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetkezetének felkérésére a „Mérés és Mintavétel 2018” konferencián a környezetiparban tevékenykedő szakemberek figyelmét hívtuk fel az új kutatásra. Szintén a szövetség szervezésében a Nemzetközi Duna Nap alkalmából rendezett „Mikroműanyagok a körforgásban” című konferencián a nyitó előadók között kaptunk helyet.

Nagy megtiszteltetés volt a Magyar Tudományos Akadémia épületében előadást tartani, ahol az MTA Street Science keretében lehetőségünk nyílt elérni egy interaktív előadással a jelenleg iskolapadban ülő leendő szakembereket.

Wessling Wessling